5x Zo scoor je een viral

Wanneer is een viral nou een viral? Tegenwoordig worden we om de oren geslagen met de virals. “Alweer een viral”, verzucht ik soms. Toch ga je erin mee. Je wilt kijken, mee beleven en delen, maar hoe maak je van een ‘gewone’ blog of een Facebook post nou een viral. Heel simpel: met je hart.

De meeste virals gaan namelijk om pure emotie. Het raakt ons. Waarom er zoveel blogs en artikelen viral gaan? Ook daar heb ik wel een verklaring voor. We leven allemaal zo op onze eilandjes tegenwoordig. De stukken die als virals de wereld in worden geslingerd die raken ons, verbinden ons. Anders dan dat, kan ik het niet verklaren. Daarbij wordt het delen ons tegenwoordig zo gemakkelijk gemaakt. Ook dat draagt eraan bij. Binnen enkele uren kan een filmpje dat net online gezet is in de US of A al een viral zijn hier.

Vanuit het hart

Uit eigen ervaring weet ik dat alleen stukken die echt vanuit het hart komen (of het hart raken) viraal gaan. Dingen die echt zijn of in ieder geval echt lijken: puur! In mijn geval was het al weer een hele poos mijn brief aan de lieve wensmoeder die raakte. Over deze blog heb ik dan ook niet lang hoeven nadenken. Die kwam, naar aanleiding van een eigen ervaring zo in mij opborrelen. De blog van mijn lieve collega Denise werd ook terecht een viral, want oh het feest der herkenning!!! Dat willen we wel klikken, delen, beamen, en nog eens liken. Niet gek toch?

Hoe? 5x ZO dus!

Het voelt goed, wanneer je een viral scoort, maar hoe krijg je dat nou voor elkaar in een zee van virals?

1. Wees oprecht, en schrijf! Direct vanuit je hart op papier.
2. Blijf dichtbij jezelf. Dat is wel het belangrijkste.
3. Een beetje exposure is goed: delen, delen, delen
4. Blijf en schrijf herkenbaar!
5. Gewoon doen natuurlijk! En scoor je eenmaal die viral? Geniet van je minute of fame. Het is helaas vaak snel voorbij.

Als alles een viral is, is niets dat meer

In heel veel gevallen is het serieus slechts een minute. Het duurt even. Je geniet ervan, en door, want de volgende viral dient zich al weer aan. Dat kun je als voordeel zien, want iedereen kan tegenwoordig een viral scoren. Je hoeft er niet per se extreem getalenteerd voor te zijn. Je moet kunnen raken. That’s it. Je kunt het ook als een nadeel zien. Het is zo enorm vluchtig. Nog vluchtiger dan het nieuws. Ik vraag me dan ook serieus af of virals nog een lang leven beschoren blijven, want als alles een viral is, dan is niets dat tenslotte meer.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s