Wel/ niet reizen met kleine kinderen?

Hoe stressbestendig ben jij? Deze vraag stel ik, want het gaat je echt best wel wat stress kosten, wanneer je op vliegreis gaat met een, twee of misschien zelfs drie kleine kinderen. 

In dat laatste geval kan ik niet anders dan heel veel respect voor je opbrengen, want het is NIET niks! Je hebt tenslotte ook maar twee handen.

Beschouw deze blog als een stukje voorbereiding. Wat kun je verwachten? Wat is de ultieme tip? En nog beter: is er een kalmeringsmiddel voor handen voor die kleine monstertjes of misschien jezelf? Dat wil zeggen, naast de glaasjes wijn die je wellicht zou willen nuttigen, maar waarvan ik je aanraad om dit toch even te laten. Drink vooral water. Veel water. Tegen de hoofdpijn. Of om hoofdpijn te voorkomen. En neem pijnstillers mee.

Vliegtuig bassinet

Had ik dit op vliegreis nummer 1 geweten, dan had ik die reis al gelijk anders aan gepakt. We vlogen naar Turkije. Wat is dat nou? Vier uurtjes vliegen. Dat was dan nog met dochterlief die nog net niet de 1 jaar aantikte en ook met gemak in zo’n bassinet past.  Je weet wel: zo’n mandje wat ze aan de wand bevestigen voor je. Alles leuk en aardig, maar erin liggen wou ze niet. Lag ze er net in, en leek ze bijna weg te dommelen, werd ze weer gestoord door al die mensen die naar de wc gingen. En ja, dan moet je juist ook Turkse mensen hebben. Met hele goed bedoelde: “Och, och, och.” Uiteraard in het Turks en op hoge toon: wat geweldig. wat lief, wat schattig, wat een suikertje. Enzovoorts.

Lees ook op Love2BeMama: 10x Zo herken je een Turkse opvoeding

Dan moet je als mama toch even de neiging onderdrukken om te gaan staan en schreeuwen: LAAT MIJN KIND SLAPEN!!! AAAAAAAAAH!  (en ondertussen maar vriendelijk glimlachen)

Zo dat zat opgekropt en moest er nog eventjes uit 😉

Lange vliegreis Cuba

De Turkse vliegreis bij dezen was eigenlijk een kleine voorbereiding op wat ging komen: Een lange vliegreis naar Cuba, met onze kleine smurf. Dit maal wist ik wat me te wachten stond. In zekere zin. Bijna hadden we de reis geannuleerd. Ik wist ook dat ze dit keer echt moest en zou gaan slapen, en bedacht dat het wel fijn zou zijn als ze afgedekt zou kunnen liggen. Om dit te bewerkstelligen, nam ik de volgende zaken mee:

  1. Wasknijpers
  2. Hydrofiele luiers
  3. Een dekentje/ doek
  4. Haar slaapzakje, waarin ze lekker zou kunnen slapen.
  5. Een Deryan matras / camping bedje. Dat ding kan van stoel naar bedje omgevormd worden.
  6. Een hoop goede moed en de mantra: je gaat slapen, je gaat slapen.
  7. Haar slaapmuziekje
  8. Evt. een knuffeltje meenemen voor je kind

Wij hadden de mazzel dat we KLM vlogen, en dat de vlucht niet helemaal vol zat. Ik vond ze super kindvriendelijk bij KLM. Dochterlief kreeg op de heen- en terugreis nog een super leuk slabbetje van Nijntje. Verder zorgden ze ervoor dat onze rij helemaal vrij was, door de enige meneer die naast ons op de rij zat, te vragen om een stoel naar voren te gaan. Hierdoor kon Elif lang en breed (en ze was nog zo’n kleintje) tussen ons in liggen op de stoel. Hier kwamen alle spullen goed van pas:

Met het dekentje en de doeken fabriceerden we een soort van tentje om haar heen. Hierdoor had ze geen prikkels van buitenaf. Haar slaapmuziekje deden we aan, en legden we dichtbij haar, zodat ze die goed zou horen. Verder lag ze goed ingepakt op haar Deryan matrasje, in een slaapzak. Na kort huilen, want ja: het was toch anders dan anders, is mevrouw vanzelf in slaap gevallen, en heeft ze… (LET OP!) de heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeele nacht geslapen. Een keertje werd ze wakker. Toen wij als ‘nalatige’ ouders zelf in slaap gedommeld waren, en zij bij het omrollen zo van de vliegtuigbank op de grond viel. Schrikken natuurlijk, en huilen geblazen. Gelukkig sliep ze daarna al snel weer verder, en was er niets aan het handje, maar toch. Zo’n goede vlucht hebben wij nog nooit gehad, met kind! Ook op de terugweg.

ATNP1866

En dan heb je er twee

Dan met twee kinderen. Waarvan eentje een ondernemende peuter. Op zich ook prima te doen. Zeker als je nog borstvoeding geeft. Aan de borst slapen ze vaak nog wel. Ok. Het is niet altijd even gemakkelijk, om in een bepaalde houding te zitten voor een lang deel van de reis, maar het heeft alle voorkeur boven een krijsend kind. Heerlijk. Die rust!

Ook fijn: eventjes niet de hele tijd heen en weer lopen door het gangpad.

Naar de wc gaan, kun je altijd nog wel een keertje 😉

De ultieme tip?

De rust bewaren dus. Vooral ook tegen elkaar. Niemand heeft er wat aan als je elkaar onderling verwijten maakt, omdat de een het net wat anders aanpakt dan de ander. Probeer de rust te bewaren én het overzicht. Dat wil dus ook zeggen, dat je liefst alles wat je nodig bent binnen handbereik hebt. Dus niet in de bagageruimte boven je hoofd, maar bij de hand! Naast je, in het vakje van de stoel voor je, en onder de stoel voor je. Wat heb je eraan als je lekkers hebt meegenomen, zodat ze kunnen kauwen gedurende het stijgen en dalen, en je hebt het niet bij de hand.

Tijdens de laatste reis hadden we twee TrunkiRides aangeschaft. Ideaal! Om mee te spelen, op te rijden, en om dingetjes mee te nemen. Stouw eentje vol met lekkernijen en etenswaar, en de ander vol met kleur-, knutselspul, en speelgoed, en ze zijn ook nog erg praktisch!

Tips voor AU oortjes!

De ervaring leert dat ze meer last hebben van de oortjes tijdens het dalen. Dat duurt over het algemeen wat langer. Bewaar de lekkere dingetjes dus vooral even voor het eind. Je kleuter die kun je al best wel aan leren dat bepaalde handelingen de oortjes verlichten: gapen, veel gapen. Duimen. Nu mag het. Oortjes laten ploppen, is nog lastig op die leeftijd. Neus dichthouden en laten blazen door de neus. Dat is het eigenlijk, maar laat ze dat maar eens goed doen, zonder dat ze erbij blazen door de mond. Neus snuiten. Ook een goede.

Loslaten!

Met zo’ n kleintje op vakantie. Het is best te doen. Zolang je maar  een beetje kunt loslaten. Dus geen slaapschemaatjes. Geen verplichte fruithap. Niet moeilijk doen met eten. Elke dag patat is prima! Verder, als je kind slaapt, slaapt het…. ’s  Avonds kun je dan wat langer doorgaan, evt. Zeker als je kind ook zo gemakkelijk is dat hij of zijn in de buggy kan slapen. Wat ook een goed idee is, om ervoor te zorgen dat je een hotelkamer hebt die aan het zwembad grenst. Heel leuk en aardig, maar PROBEER DIE MAAR EENS TE VINDEN. Meestal staat het er echt niet bij, en heb je ook nog meer wensen op je verlanglijstje:

Bijvoorbeeld: all-inclusive, want net zo handig. Als ze driftbuien hebben tijdens het eten kun je dan heel snel opstappen. Met een zwembad, en liefst met animatie voor de kleintjes. Vinden ze geweldig! En daar doe je het dan tenslotte ook voor. Liefst met een appartementje dat bestaat uit meer kamers. Woongedeelte, een aparte kamer voor de kinderen, en een aparte kamer voor jezelf. Wanneer je dan weer eens ‘vroeg’ op je hotelkamer bent, kun je gewoon nog even rond scharrelen in het woongedeelte. Het geeft je een stukje vrijheid en natuurlijk ook privacy. Dan dus ook nog liefst bij het zwembad, zodat je met babyfoon bij het zwembad kunt liggen, en je de kamer ook in de gaten kunt houden. Zij hun dutjes, jij / jullie je welverdiende ME-TIME!

Besteed je zoektocht naar een vakantie UIT

Tegenwoordig kun je veel op internet vinden, maar het zoeken naar een vakantie wordt echt een uitdaging wanneer je zoveel wensen hebt. Ik raad je dan ook aan om je zoektocht eens uit handen te geven. Zeker wanneer je je bestemming een beetje weet. Bel gewoon met een drietal touroperators. Geef je wensen door, en zij vinden de perfecte deals voor je. Vervolgens kun je die mooi zelf online zoeken/ boeken. Of je zorgt er voor dat bij een concurrerende prijs, de een nog wat in de prijs zakt, zodat je nog voordeliger kan boeken. Zij blij, jij blij.

Het is anders!

Last but not least. Vakantie met de kinderen. Zeker als ze wat kleiner zijn en afhankelijker. Het is gewoon zoveel anders dan wanneer je nog met z’n tweetjes was. Zo onderneem je veel minder, en zul je vooral veel meer bij het zwembad of op het strand zitten. Dingen die je onderneemt, zijn doorgaans wat rustiger van aard en van korte duur: een boottochtje, een bezoekje aan de dierentuin, speeltuin, etc.

Je bent op vakantie. Dus geniet ervan. Denk daarbij ook aan jezelf. En wissel elkaar eens af in de zorg voor de kinderen. Zo kan het zijn dat je kamer niet bij het zwembad zit, en je om de beurt bij de kinderen zult blijven. Om en om ga je dan lekker zwemmen en relaxen. Zo kom je ook aan je broodnodige rust.
Tenslotte vind ik persoonlijk een vakantie van twee weken met kleine kinderen echt te lang! Vaak is de hotelkamer nog niet eens kindvriendelijk ingericht ook, en zul je de kinderen (vooral de kleinsten) continue in de gaten moeten houden, ook ivm stopcontacten en andere gevaarlijke zaken. In ons laatste hotelkamer waren het de stopcontacten, de hoge bank, de harde en vooral ook gladde vloertegels, en de glazen tafelbladen met super scherpe hoeken, die een gevaar vormden voor de jongste. Een ideetje is dan om evt. ook plakband mee te nemen en de stopcontacten af te plakken, of van die stopcontactbeschermers en ook van die hoekbeschermers. Wie weet. Zoveel kost het niet, en waarom niet. Het scheelt al weer veel hoofdbrekens. Soms letterlijk.

Lees ook: Naar het pretpark met een peuter? Doe het NIET!

Durf jij het nog aan?

Wij zitten dit jaar te twijfelen of we het wel willen met onze peuterpuber. Volgens jaar zal het al weer een stuk makkelijker zijn, naar wij hopen. Maar dit jaar?? Daar gaan we nog heel even lang en diep over nadenken. Onze kleuter wil het zo graag!!! Maarja. Dan moeten we maar eventueel extra veel leuke dingen ondernemen hier in de buurt, en evt. een paar dagen er tussenuit gaan wanneer we een leuke aanbieding zien in NL of BE. We’ll see.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s