Heerlijk eiland, Kos!

Alleen jammer van de #vluchtelingen en de strontlucht die ze met hen meebrengen. In reacties op een door Sunweb gedeeld plaatje hoor je allerlei toeristen die klagen. Niet over het prachtige weer. Nee. Dat is gelukkig nog steeds mooi. Alleen die vluchtelingen. Argh! Meneer Karskens, bekend oorlogsjournalist en blijkbaar zelf ook op vakantie schreef er afgelopen maand een leuk stukje over.

Meneer Karskens. Een paar vragen voor u – en de rest van de mensen die het blijkbaar geweldig vinden wat u schrijft:

1. “Een makkelijk boottochtje vanuit Turkije naar Griekenland” Zo noemt u het. Heeft u het zelf gevaren? Ik zou zeggen: stap eens in een bootje. Liefst zo’n gammel ding. Het is toch net alsof je op vakantie bent. Leuk man, zo’n boottochtje. Liefst dan ook met vrouwlief en de (klein)kids. Anders is het niet dezelfde ervaring natuurlijk.

2. Wat denkt u er nu van, uw artikel. Zou u het niet ergens willen begraven? Of ergens willen steken? Daar waar de zon niet schijnt, want zeg nou zelf. Met recente ontwikkelingen. Vluchtelingen die overal aanspoelen. Bent u zelf opa, meneer Karskens? U heeft in ieder geval kinderen en zult ooit wel eens opa worden, als alles goed mag gaan.

Wat vond u dan van de foto van het jongetje. Ook een gelukszoeker?

(Ik plaats de foto hier niet, want ik kan het niet. Ik kan het beeld niet nogmaals zien. Ik blijf huilen als ik het zie. Dat kleine slappe lichaam :”'(

Volkskrant

Het jongetje. Iedereen weet over wie ik het heb. Ik wou dat ik de tweet niet had geopend. Verschrikkelijk. Mijn hart breekt. ‘Dit is het falen van de wereld’ kopt de Volkskrant. Je weet wel diezelfde die ze op een hoop veegt. De #vluchtelingen, de immigranten en de asielzoekers. Het beeld schokkeert. Brandt op mijn netvlies. Dat raak ik nooit meer kwijt. Ik kijk naar mijn zoon en ik zie het jongetje op het strand. Zijn witte huidje. Ooit warm. Gekust door zijn moeder. Nu niet meer. Hij is bij God. Dan omvat ik de voetjes van mijn kind. Verwonder mij nog eens over de vijf teentjes aan een voetje. Ja, het zijn er echt vijf. Bedenk me hoe die voeten ooit grote mannenvoeten zullen worden. Hopelijk, want dat moet de moeder van dit kind ook hebben gedacht.

Wat moet er door de vader en de familie heen zijn gegaan toen ze het jochie herkenden? In plaats van het betere leven dat hem zo gegund was, de dood 😓 Die vreemde man die hem oppakte. Met eerbied, voorzichtig, maar ook afstandelijk. Ik had dat niet gekund. Ik had geknuffeld. Oh, jongen, jongen. Kom maar hier. Een kus op zijn natte haren. Geknuffeld. Voor het laatst. Als moeder. Gehuild, op mijn knieën in het zand. Ik had…… 😔

Bedenk me hoe die voeten ooit grote mannenvoeten zullen worden. Hopelijk, want dat moet de moeder van dit kind ook hebben gedacht.
Bedenk me hoe die voeten ooit grote mannenvoeten zullen worden. Hopelijk, want dat moet de moeder van dit kind ook hebben gedacht.

Au. Geen woorden meer. Ik ben alleen maar stil en kan nu alleen maar denken en bidden voor dat jongetje. De familie. Het jongetje. Zijn kleine lichaam. Alsof hij ligt te slapen. Zo. In. De. Branding.

Selfie
3. Last but not least. Die selfie in die hotellobby. Een paar vrouwen met hoofddoeken op de achtergrond. Dat is toch geen journalistiek, meneer Karskens?! Dat bewijst toch helemaal niets. Dat kan ook in Nederland zijn. Hekelt u niet juist die journalisten die verslag lijken te doen vanuit hun hotelkamer? Ja natuurlijk zijn er mensen die blijkbaar geld hebben voor een hotel. Er zijn er echter ook genoeg in de vluchtelingekampen. Vraag maar aan Stichting Vluchteling. Ik heb het zelf niet ter plekke gezien – geef ik grif toe, maar ik geloof de verslagen die ik lees van hen. Wellicht ook niet objectief, maar objectiever dan wat u hier doet. Dit is gewoon olie op het vuur gooien. Olie op het vuur dat de vluchtelingen xenofobie in Nederland heet. Bent u nu trots op dat u daaraan heeft bijgedragen? Vind u het fijn dat er nu wellicht meer mensen op Wilders gaan stemmen, want oh…. die vluchtelingen. Jammer dat u hiermee de maatschappelijke positie die u inneemt als invloedrijk lijkt te vergeten. Of niet. Was het de bedoeling om hiermee de tendens te zetten?


6 reacties op ‘Heerlijk eiland, Kos!

 1. U schreef,

  -“Wat vond u dan van de foto van Aylan. Ook een gelukszoeker?”-

  Zijn vader was er een (Elsevier). Naar het schijnt woonden ze al jaren veilig in Istanboel. Het gezin was dus niet afkomstig van een plek waar de granaten inslaan.

  -“Dit is het falen van de wereld’ kopt de Volkskrant.”-

  Toe maar, de hele wereld. Maar inderdaad, die kutindianen in het Amazonewoud hebben ook geen poot uitgestoken.

  Je komt eveneens ‘Het is de schuld van fort Europa’ tegen. Laat ik nou denken dat het in het Midden-Oosten voornamelijk de schuld is van sektarisch geweld, een machtsstrijd tussen lokale religieus-politieke stromingen. Islamitische stromingen die tegen islamitische stromingen vechten, geholpen door duizenden mohammedaanse ‘broeders’ uit alle windstreken. Sommige groepen zijn daarbij de proxies van opstokende en poerende landen als Iran, Saoedi-Arabie en een aantal westerse landen die ‘iets doen’, zoals met bommen.

  Maar mevrouw Dijkstra, als u per se een falen van de wereld erbij wilt halen, begin dan over Congo (DRC). Daar zijn bij de (burger)oorlogen -sommigen noemen het Afrika’s ‘Eerste Wereldoorlog’- 3 tot 5.4 miljoen slachtoffers gevallen (niet dat oorlog er inmiddels verleden tijd is). Zaten -en zitten- ook hele schattige jongetjes tussen. Die spoelden of spoelen helaas zelden op Griekse eilanden aan om bewogen mensen te beroeren. Bovendien hebben ze geen mooi wit huidje. Sorry als ik wat cynisch overkom.

  Toch is een humaan en eerlijk (EU) vluchtelingenbeleid mogelijk. Naast dat de Golfstaten eindelijk wel eens hun ‘mea culpa’ aandeel aan vluchtelingen mogen gaan opnemen, is er de Britse manier. Het land neemt niet de relatief vermogende ‘semi-vluchtelingen’ (zie Arnold Karskens TPO Kos-stuk) op die al veilig waren in Griekenland, Italië of bijvoorbeeld Hongarije, maar halen ze direct vanuit vluchtelingenkampen in Syrië en de met vluchtelingen overspoelde landen er omheen zoals Libanon. Een land waar de UNHCR in 2014 met een kleiner budget dan Nederland uitgaf aan 24 duizend asielzoekers, honderdduizenden bed-bad-brood verstrekte. Geen pretje verder voor de vluchtelingen in Libanon (of Jordanië).

  Door échte vluchtelingen direct uit Syrië en omringende landen te halen, schakel je de mensensmokkelaars grotendeels uit. Je brengt -het moest toch eerlijker?- meer soelaas voor de armste sloebers. Deels direct door er een aantal op te nemen, en deels indirect door de verlichting die opname in Europa (en Golfstaten) aan de lokale hulpverlening biedt.

  Op de Britse manier is opname van honderdduizenden in Europa wél eerlijk en humaan mogelijk, en zou Nederland wellicht 10- of 20 duizend echte vluchtelingen op kunnen -en willen- nemen om de tijd af te wachten tot ze terug kunnen. Natuurlijk moet Den Haag daarbij wel stoppen deze mensen met honderden aan kleine gehuchten ver van Den Haag vandaan op te dringen.

  Ref:
  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/En-dan-nu-de-feiten-rond-Syrisch-jongetje-Aylan-2680954W/?masterpageid=158493
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/09/ebru_umar_over_elsevier_en_de_arme_aylan.html
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8471147.stm -Congo oorlogsdoden
  http://www.bbc.com/news/uk-34148913 -Britse politiek: vluchtelingen direct uit de regio

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s