Eigen volk eerst

Ik kan het niet laten. Hot topic, de vluchtelingen. In Woerden nu ook letterlijk, waar een stel hersenloze lui de boel in de hens wou steken met vuurwerkbommen. Wat ben ik blij dat de positieve geluiden dan de negatieve overstemmen. Mensen die spullen komen brengen. Af en aan werd er gereden, schijnt… Mooi! En na de bestorming van die laffe lui al die mensen die snoep en bloemen kwamen brengen. Gelukkig. Een geruststellend gebaar. Er bestaan nog normale mensen. Nu maar hopen dat het stel hersen- en hartelozen er niet vanaf komt met een taakstraf. Of misschien juist wel. Laat ze ‘vrijwillig’ werken in een azc, waar ze naast het boenen van toiletten met leeftijdsgenoten mogen praten. Laat ze maar helpen bij het wegwijs maken in de omgeving. Laat ze verplicht de mensen interviewen en hun verhaal opschrijven. Wellicht doet dat nog wat met die lui. Hoe ben je opgevoed, vraag ik me af als je zo weinig empathie hebt? Hoe leeg is je hart als je zo blind kunt zijn voor het leed van veel vluchtelingen die hier een veilig heenkomen zoeken? Het vreemde vind ik dat veel mensen opeens de ouden den dagen in de discussies betrekken. De opa’s en oma’s. Eens. Er zou met veel meer respect met deze oudere generatie mogen worden omgegaan. Ze verdienen veel beter dan wat ze nu krijgen. Toch heeft mijn oma het bijvoorbeeld goed. Een stuk beter dan deze asielzoekers. Waarom is het toch – dat als het over asielzoekers gaat – de ouderen erbij betrokken worden? Tuurlijk. De gedachte kan ik begrijpen. Geen geld voor “onze” ouderen? Dan ook geen geld voor asielzoekers. Toch? Wat is de gedachtengang hierachter? Denken mensen dat zodra de grenzen dicht gaan er automatisch geld overblijft voor “onze” ouderen? Eigen volk eerst? Of is het niet zo zwart-wit?

Het gekke is dat de meeste mensen die dit roepen, doorgaans zelf weinig met ouderen ophebben. Ze maken zich opeens zorgen over opa’s en oma’s die ze normaal ook nooit zouden bezoeken. Als je het dan zo erg vindt hoe ouderen het hebben in bejaardentehuizen, moet je daar ook wat mee doen. Ga vrijwilligerswerk doen ofzo. Doneer. Doe iets! Voer actie. Maar gooi geen brandbommen naar mensen die de bommen juist ontvlucht zijn. Laat die mensen lekker tot zichzelf komen. Laat ze zich veilig voelen. Welkom. “Ik was een vluchteling en jullie hebben me gehuisvest”. Tja. De meeste mensen zal het weinig boeien hoe ze met Jezus omgaan. Die hebben ze al lang uit hun leven gebannen. Ook dat wordt duidelijk in de manier waarop helaas de helft van de Nederlanders hierin lijkt te staan. Zelfs politici – die het goede voorbeeld moeten geven – gooien olie op het vuur. Van populist Wilders kunnen we niet anders verwachten, maar Halbe Zijlstra, die vluchtelingen een bedreiging voor de welvaart noemt? Echt waar? Wat een idioot. Gelijk op non-actief zetten.

Hij draagt een bepaalde verantwoording die hij hiermee nu niet nakomt. In plaats daarvan gedraagt hij zich alsof er verkiezingen zijn. Populistisch tot en met. Wie weet komen die verkiezingen er ook wel. Dit kabinet kan toch niet lang overeind blijven, vrees ik. Ik hou mijn hart vast in ieder geval. Een beetje stabiliteit is wel gewenst nu….


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s